2011. március 18., péntek

Március 21-én ünnepeljük a Nemzetközi Down Világnapot



A Down-szindróma egy kromoszóma elváltozás, mely a szülőktől függetlenül jön létre a terhesség előtt vagy alatt. Egy veleszületett kromoszóma-rendellenességről van szó, ami a 21. kromoszómapár hibás osztódásának következtében jön létre.

A Down Egyesület szervezésében március 20-án a Vígszínházban egésznapos program várja az érdeklődőket. Érdemes ellátogatni, a fellépők között lesznek többek között a Vígszínház színészei és a Baltazár Színház is.

Többek között a Down szindrómás emberekkel való kommunikációt is segíti a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány képzése, az ún. könnyen érthető kommunikáció. Ennek lényege, hogy az enyhén értelmi sérült emberek számára akadálymentes szövegeket, magyarázatokat készüljenek. A könnyen érthető kommunikáció már egy régóta alkalmazott kommunikációs forma, az FSZK most ezt egységes rendszerbe, egy 30 órás képzés kereteibe foglalta. A továbbképzést elvégzők felkészülnek az értelmi fogyatékos emberek segítéséhez szükséges írásbeli, szóbeli és képi eszközök mindennapos használatára és alkalmazására.

A képzést olyan szakembereknek szánjuk, akik minimum érettségivel rendelkeznek és az egészségügy, az oktatás, illetve szociális területek valamelyikén dolgoznak. Munkájuk során pedig kapcsolatba kerülnek fogyatékos emberekkel.

Reményeink szerint minél hamarabb elérhető lesz ez a képzés is valamelyik partnerünknél.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése