2011. február 7., hétfő

Kerekesszéket a legrászorulóbbaknak is!

Egy nagyszerű kezdeményezést szeretnénk nektek bemutatni. Ez a Free Wheelchair MissionA mozgalom nevének jelentése durva fordításban Ingyenes kerekesszék misszió. A szervezet a legszegényebb és legesettebb régiókban juttatja kerekesszékhez a rászorulókat 2001 óta.
Ha most a klasszikus kerekesszék jelent meg a szemetek előtt, akkor nagyon tévedtek! Ez lényegében egy műanyag kerti székből és két biciklikerékből összeszerelt guruló szék.





Gondolom, van, aki most szörnyülködik, de arra gondoljatok, hogy vannak, akiknek ez az egyetlen lehetőségük a házból való kimozdulásra, bármilyen helyzetváltoztatásra. A kitalálója a legköltséghatékonyabb megoldást tartotta szem előtt és nem a design elemeket. A legolcsóbb szék előállítása a legszegényebb embereknek – ez volt az amerikai gépészmérnök célja. 59,20 dollárba kerül egy szék gyártása és elszállítása akár a világ legtávolabbi sarkába. Jelszavuk nagyon találó: Változtass meg egy életet csupán 59,20 dollárért! A rászorulók teljesen ingyen kapják a székeket hála a szervezet támogatóinak.

A szék darabokra szedve érkezik meg a kínai gyártótól a célországba, ahol a helyi partner szervezetek, önkéntesek szétosztják és segítenek az összeszerelésben is. A székeket kifejezetten egyenetlen talajra gyártották, olyan helyekre, ahol nincs betonozott utca. A költséghatékonyság mellett fontos volt, hogy tartós, időtálló darabokat adjanak a rászorulóknak.



Idén kezdik el egyre több rászorulóhoz eljuttatni a második generációs széküket, ami már inkább hasonlít egy általunk klasszikusan elképzelt székre. Ezt elsősorban gyerekeknek ajánlják.

Nagyon jó kezdeményezésnek tartjuk az ingyenes kerekesszéket. Reméljük, minél több országban továbbra is eljut a rászorulókhoz.

Blogjuk: http://freewheelchairmission.blogspot.com/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése